woensdag 8 september 2010

Onthulling spectaculaire VOC-vondst uit Enkhuizen

Het Westfries Archief houdt de spanning erin ...

Dit lezen we op de site van het archief:
"Een student van de Universiteit van Utrecht heeft tijdens zijn onderzoek in het Westfries Archief een zeldzame ontdekking gedaan. Dit gebeurde tijdens zijn scriptieonderzoek in de VOC-archieven van Enkhuizen. Op donderdag 9 september onthult de burgemeester van Enkhuizen, Jan Baas, samen met de vinder en de directeur van het Westfries Archief, Dirk Dekema, het document.

Het betreft een VOC-document dat zijn oorsprong in Enkhuizen vindt. Op 9 september wordt bekendgemaakt waar het precies om gaat. Dit gebeurt onder leiding van historicus Hans Goedkoop. Directeur Dirk Dekema licht al een tipje van de sluier op: ‘Dit overtreft eerdere vergelijkbare vondsten die al voor veel aandacht hebben gezorgd. Bovendien heeft deze vondst interessante consequenties voor het beeld dat wij tot nu toe van de VOC als handelsonderneming hadden'
."

Morgen weten we waarover het gaat. Zouden het excuses zijn van Jan Pietersz Coen aan de bevolking van de Banda-eilanden? Of een onbekend boek van Jan Huygen van Linschoten?

Geen opmerkingen: