zaterdag 28 november 2009

Deel 0 elektronisch beschikbaar: Henry Hudson in Holland

Het zogenoemde 0-deel van de Linschoten-Vereeniging is nu elektronisch beschikbaar. Het gaat om Henry Hudson in Holland: an inquiry into the origin and objects of the voyage which led to the discovery of the Hudson River.

Het is een herdruk die Wouter Nijhoff maakte van een studie uit 1859 van Henry C. Murphy, gevolmachtigd minister van de VS in Den Haag. Hij vulde de tekst aan met noten, documenten en een bibliografie. De uitgave verzorgde hij in 1909 in zijn functie van ere-secretaris van de Linschoten-Vereeniging. Dat maakt van dit document de eerste publicatie van de vereniging, vandaar de benaming 'deel 0'.

De heer Sinnema bezorgde de Linschoten-Vereeniging een kopie van dit Werk. De Walburg Pers maakte een scan in pdf-formaat, die nu via onze website onder de noemer 'gelegenheidspublicatie' ter beschikking is gesteld.

zondag 15 november 2009

Webtentoonstelling over Johannes de Laet en Brazilië

In een reactie op het bericht over de voorstelling van deel 108, meldde een zekere 'Moerdrecht' dat de UB Leiden ter gelegenheid van de presentatie een kleine webtentoonstelling heeft gemaakt over Johannes de Laet en Brazilië. Waarvoor onze dank.
De tentoonstelling kan bezocht worden via de website van de Universiteitsbibliotheek, in de sectie 'Bijzondere collecties'. Een link leidt naar nieuws over 'Johannes de Laet en Nederlands-Brazilië', en wie vervolgens op 'Zie en lees verder' klikt, komt in de digitale tentoonstelling terecht.