zaterdag 28 november 2009

Deel 0 elektronisch beschikbaar: Henry Hudson in Holland

Het zogenoemde 0-deel van de Linschoten-Vereeniging is nu elektronisch beschikbaar. Het gaat om Henry Hudson in Holland: an inquiry into the origin and objects of the voyage which led to the discovery of the Hudson River.

Het is een herdruk die Wouter Nijhoff maakte van een studie uit 1859 van Henry C. Murphy, gevolmachtigd minister van de VS in Den Haag. Hij vulde de tekst aan met noten, documenten en een bibliografie. De uitgave verzorgde hij in 1909 in zijn functie van ere-secretaris van de Linschoten-Vereeniging. Dat maakt van dit document de eerste publicatie van de vereniging, vandaar de benaming 'deel 0'.

De heer Sinnema bezorgde de Linschoten-Vereeniging een kopie van dit Werk. De Walburg Pers maakte een scan in pdf-formaat, die nu via onze website onder de noemer 'gelegenheidspublicatie' ter beschikking is gesteld.

1 opmerking:

Hans Zijlstra, blogger, sneuper, ondernemer zei

L.S.

Op de website van de Hakluyt Society zijn 2 verhalen als pdf beschikbaar, vanuit The Journal of the Hakluyt Society:
- Lambert Biesman (1573–1601) of the Company of Trader-Adventurers, the Dutch Route to the East Indies, and Olivier van Noort’s Circumnavigation of the Globe: http://www.hakluyt.com/journal_articles/2007/Lambert%20Biesman.pdf
- The Circumnavigation of the Globe by Pieter Esaiasz. de Lint 1598-1603: http://www.hakluyt.com/journal_articles/2007/pieter_de_lint.pdf

Groet, Hans Zijlstra