zaterdag 31 januari 2009

Linschoten-Vereeniging digitaal in het Geheugen van Nederland

Op de website 'Het Geheugen van Nederland' zijn 53 van de oudste Werken van de Linschoten-Vereeniging digitaal te consulteren.

Het Geheugen van Nederland noemt zich "het nationale programma voor de digitalisering van het Nederlands cultureel erfgoed. Het programma wil de (verborgen) collecties van archieven, musea en bibliotheken digitaliseren en beschikbaar stellen op Internet. "

Op de website van de Linschoten-Vereeniging staat bij de betreffende Werken een link naar 'Het Geheugen van Nederland', zodat het meteen kan worden opgevraagd.

De website van 'Het Geheugen' laat zich het best omschrijven als een enorme digitale schatkamer van het Nederlands verleden. Bezoekers kunnen door tientallen historische collecties bladeren, of gericht zoeken naar (beeld)materiaal over een specifiek onderwerp. De site heeft ook een apart educatief gedeelte. Docenten en leerlingen uit het voortgezet onderwijs vinden hier digitale lessen die ontwikkeld zijn op basis van bestaande Geheugencollecties.

'Het Geheugen' is opgezet op met steun van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. De coördinatie van het programma is in handen van de Koninklijke Bibliotheek.

Linschoten-Vereeniging op Facebook

Op Facebook is er een group 'Linschoten-Vereeniging' aangemaakt.
Leden of andere liefhebbers van de vereniging die aangemeld zijn op deze sociale netwerksite, kunnen zich bij de groep aansluiten.
www.facebook.com

donderdag 29 januari 2009

Heruitgave deel 26: de Stichting van New-York in Juli 1625

Het jaar 2009 staat (onder andere) in het teken van Henry Hudson, die 400 jaar geleden in 1609 met een VOC-schip voor het eiland Manhattan voor anker ging.
Ter gelegenheid van deze herdenking zal de Walburg Pers deel 26 uit de reeks Werken van de Linschoten-Vereeniging heruitgeven. Dit deel, 'De Stichting van New-York in Juli 1625' werd bezorgd door F.C. Wieder in 1925. Het bevat de transcriptie van vijf documenten uit de Van Rappard-collectie, die een licht werpen op de onstaansgeschiedenis van Nieuw-Amsterdam.

De heruitgave zal verschijnen in de tweede helft van 2009.


Verder bevat de reeks Werken het journaal van Robert Juet, uitgegeven als "Henry Hudson's Reize onder Nederlandsche vlag van Amsterdam naar Nova Zembla, Amerika en terug naar Dartmouth in Engeland, 1609", bezorgd door S.P. L'Honoré Naber in 1921 (deel 19). Ook deze uitgave is uitverkocht, maar kan digitaal worden geconsulteerd op de website van het Geheugen van Nederland.

zondag 18 januari 2009

Aangepaste contributie

Met ingang van 2009 is het contributiebedrag voor lidmaatschap van de Linschoten-Vereeniging aangepast. De aanpassingen zijn nu als volgt:

- Gewoon lidmaatschap: € 22,50
- Pluslidmaatschap: € 40
- lidmaatschappen instellingen en leden in het buitenland: € 45 (automatisch plus-lidmaatschap)

Zie ook de informatie over lidmaatschap op de website.