donderdag 15 november 2012

Curieus! Reis van een hugenoot naar de Nederlanden

Op zaterdag 8 december 2012 wordt het boek "Door ballingen onthaald: verslag van reizen in Frankrijk, Vlaanderen, Nederland en Duitsland (1708)" van Élie Richard voorgesteld.

Geïnteresseerden kunnen deze voorstelling bijwonen. Meer gegevens vindt u in de uitnodiging.

Het verslag van de reis die hugenotenzoon Élie Richard van 10 maart tot 15 oktober 1707 naar Nederland maakte, is een uniek document. Het is zorgvuldig opgetekend na terugkomst in de geboortestad van de auteur, La Rochelle, en voorzien van een groot aantal illustraties (beroemde gebouwen, plattegronden, penningen). Hij verblijft bij familie in Amsterdam en verkent van daaruit bezienswaardigheden in de Republiek. Zoals alle reisverslagen is het veel meer dan een ‘ooggetuigenverslag’ of een journaal. Als welopgevoede zoon van een arts die een vooraanstaande positie innam in La Rochelle, stelt Élie zich vooraf op de hoogte van de bijzonderheden die hij zal aantreffen in de diverse steden die hij aandoet.
Zijn belangstelling gaat speciaal uit naar het intellectuele leven in Nederland, dat voor een belangrijk deel bepaald wordt door Franse vluchtelingen: uitgevers, journalisten, dominees en professoren. Dezen creëren ter plaatse een klimaat dat hem van huis uit vertrouwd is.
Als ongetrouwde man van 35 heeft hij ook oog voor andere zaken. In Antwerpen zet een schildersmodel hem in vuur en vlam, in de baden van Aken flirt hij heel wat af. Met een schat aan ervaringen keert hij huiswaarts.
Zijn reisverslag blijft hij tot zijn dood in 1720 bewerken en aanvullen. Hij maakte het klaar voor publicatie. Ruim driehonderd jaar later is het zover.