zaterdag 16 mei 2009

Virtuele tentoonstelling Ver Huell

Wie na lezing van deel 107, Herinneringen aan een reis naar Oost-Indië, en de bijbehorende cd-rom nog niet genoeg mocht hebben van Maurits Ver Huell, of wie de speciale tentoonstelling Passe-partout voor Indië: Aquarellen van Q.M.R. Ver Huell in het Maritiem Museum Rotterdam mocht hebben gemist, kan via internet zijn hart ophalen. Op de website van het Maritiem Museum is de tentoonstelling in digitale vorm te raadplegen. Door te navigeren op een speciale overzichtskaart van de Indische archipel kan de reis van Ver Huell worden gevolgd en kunnen de kleurrijke aquarellen tot in detail worden bekeken. Ook de collectie tekeningen en schilderijen van Maurits Ver Huell in het Historisch Museum Arnhem kan thuis worden bekeken. Weliswaar zijn niet alle Arnhemse tekeningen in kleur te zien, maar ze bieden interessant vergelijkingsmateriaal met de Rotterdamse serie die integraal in deel 107 is gepubliceerd.

Kijk voor de digitale tentoonstelling op de site van het Maritiem Museum Rotterdam en het Historisch Museum Arnhem.

vrijdag 15 mei 2009

Heruitgave "De Stichting van New-York in Juli 1625"

Heruitgave van deel 26: De Stichting van New-York in Juli 1625. Bezorgd door F.C.Wieder, 1925. xi, 242 p.
Verschijnt in juni 2009.
Bevat: reconstructies en nieuwe gegevens ontleend aan de Van Rappard -documenten. Prijs niet-leden: €39,95 (in 2009, nadien €44,95) - ledenprijs: €35,-



In 1609 arriveerde de Engelse ontdekkingsreiziger Henry Hudson met het VOC-schip de Halve Maen bij het eiland Manna Hattan. De Nederlandse kolonisten die na hem kwamen, stichtten er in 1625 in opdracht van de West-Indische Compagnie de stad Nieuw-Amsterdam. Dat werd de hoofdstad van de kolonie Nieuw-Nederland, gelegen in het stroomgebied van de Hudson. Na de verovering van de kolonie door de Engelsen in 1664 werd Nieuw-Amsterdam omgedoopt in New York.

Over de stichting van Nieuw-Amsterdam was lange tijd weinig bekend. Dat veranderde toen in 1910 in Amsterdam de Van Rappard-documenten ter veiling werden aangeboden. Een medewerker van het veilinghuis, Frederik Casparus Wieder, ontdekte dat deze waardevolle en tot dan toe onbekende documenten informatie bevatten over de ontstaansgeschiedenis van Nieuw-Amsterdam. Ze maakten onder meer duidelijk welke instructies de kolonisten hadden gekregen. In 1925 publiceerde Wieder de Van Rappard-documenten onder de titel De stichting van New York in juli 1625. In zijn uitvoerige inleiding schetst Wieder haarfijn de wording van Nieuw-Amsterdam. Van het oorspronkelijke fort, de huizen en de verdedigingswal van de stad is niets meer terug te vinden, maar wie goed kijkt naar de oude kaarten die Wieder in zijn boek opnam, ontdekt dat beroemde New Yorkse straten zoals Broadway en Wallstreet al in de zeventiende eeuw door Nederlandse kolonisten zijn uitgezet.

Jaarvergadering 2009

Op zaterdag 6 juni 2009 wordt in de William Brewsterzaal van het Regionaal Archief Leiden de honderdeneerste Algemene Ledenvergadering van de Linschoten-Vereeniging gehouden.

De bijeenkomst zal geheel in het teken staan van het Hudsonjaar, de vierhonderdste herdenking van de aankomst van Henry Hudson met het VOC-schip De Halve Maen bij het eiland Manna Hattan, het latere New York.
Na het formele gedeelte van de bijeenkomst zal de heruitgave worden gepresenteerd van deel XXCVI uit de reeks Werken van de Linschoten-Vereeniging, De Stichting van New-York in Juli 1625, bezorgd door F.C. Wieder in 1925.

De vergadering begint om 14.00 uur; de zaal gaat om 13.30 uur open.
De leden van de Linschoten-Vereeniging die de jaarvergadering willen bijwonen, wordt vriendelijk verzocht zich voor 31 mei a.s. aan te melden. Dat kan per e-mail (linschoten-vereeniging@xs4all.nl) of telefonisch (010-4213021, tussen 19 en 21.30 uur)



Leden kunnen de voorbereidende stukken bekijken.