dinsdag 3 juni 2008

Collegereeks Zeegeschiedenis aan de Universiteit Leiden

Het thema van het hoorcollege Zeegeschiedenis aan de Universiteit Leiden sluit dit jaar aan bij het honderdjarig bestaan van de Linschoten-Vereeniging.
In deze collegereeks – de twintigste die door de afdeling zeegeschiedenis van het Instituut voor geschiedenis wordt georganiseerd – komen diverse aspecten van oude reisverhalen en scheepsjournalen aan de orde, zoals de cartografie en de ontwikkeling van de kennis van de navigatie. Voorts wordt ingegaan op de geschiedenis van de Linschoten-Vereeniging en op de ontwikkeling van het reisverhaal. Bovendien zullen enkele bezorgers van reisverhalen in de serie aan het woord komen en wordt aandacht besteed aan nieuwe bronnen voor reizen overzee.
Meer informatie in de jubileum-sectie van de website

Aanbieding aan de leden: A traveller in Siam in the year 1655

Bij KITLV Press verschijnt een extract uit een journaal van Gijsbert Heeck (1619-1669), een medicus in diens van de VOC. Tijdens zijn derde reis naar de Oost hield hij een journaal bij, waarvan de passages over Siam nu in een bewerkte en geannoteerde uitgave zijn verschenen. De bewerkte tekst is in het Engels, de originele transcriptie in het Nederlands. De uitgave is een initiatief van een aantal Thaise en Nederlandse wetenschappers om Nederlandse bronnenuitgaven over Siam uit de VOC-periode nader te ontsluiten. De inleiding is van prof. B.J. Terwiel.

Leden van de Linschoten-Vereeniging kunnen het boek tegen een korting van 25% bestellen. Zij betalen dan € 13,50 in plaats van € 17,50 (exclusief € 2,20 porto). Het boek kan ook worden afgehaald bij KITLV Uitgeverij in Leiden. Nadere informatie is te vinden op de website.

A traveller in Siam in the year 1655: extracts from the journal of Gijsbert Heeck. Translated and introduced by Barend Jan Terwiel – vi+124 pp., geïllustreerd, en met 8 pp. full-colour uitklappagina's.

zondag 1 juni 2008

Nieuwsbrief juni 2008

De nieuwsbrief juni 2008 staat online.

100ste Algemene Ledenvergadering

Op 14 juni vindt de 100ste Algemene Ledenvergadering plaats, in het museum Meermanno Westreenianum in Den Haag.

De uitnodiging, de agenda en een aantal voorbereidende stukken kunnen gedownload worden via de website van de Linschoten-Vereeniging.

Nadien wordt het jubileumboekje "Reizen door de eeuwen heen. 100 jaar Linschoten-Vereeniging(1908-2008)" voorgesteld.